‘Migraine kost Nederland miljarden euro’s’
Migraine kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 2,3 tot 4,2 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek op verzoek van patiëntenvereniging Hoofdpijnnet.
De kosten bestaan volgens de studie uit ziekteverzuim en verminderde productiviteit op de werkvloer.
Minder productief
Volgens de onderzoekers verzuimen migrainepatiënten naar schatting 3 tot 6 werkdagen per jaar als gevolg van migraine. Daarbovenop komen 4 tot 10 dagen waar patiënten minder productief zijn door migraine. De kosten van productieverlies per werkende migrainepatiënt bedragen volgens de onderzoekers rond de 2.000 tot 3.600 euro per jaar.
Leven met migraine
Naar schatting lijdt 15 procent van de Europese bevolking aan migraine-aanvallen, vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van migrainepatiënten lager is dan die van mensen zonder migraine: 6,8 versus 8,1 op een schaal van 0 tot 10. Binnen de groep migrainepatiënten varieert de kwaliteit van leven van 5,6 voor patiënten met chronische migraine en 7,4 voor patiënten die 4 tot 7 dagen migraineaanvallen per maand hebben. Migraine is daarmee een groot maatschappelijk probleem waarbij migrainepatiënten met name in hun meest actieve levensjaren, tussen de 20 en 60 jaar, de hevige klachten ervaren.
Hoofdpijnoperatie
Natascha, patiënt bij hoofdpijnkiniek Revive, weet als geen ander hoe het is om te werken met migraine. Met gemiddeld acht pijnstillers per dag slaagde ze erin om op haar werk op de been te blijven, maar die tabletten helpen niet tegen de migraineaanvallen die steeds heftiger werden. Soms kreeg ze ook aanvallen als ze vanaf haar werk naar huis reed. ‘Dan zat ik in de auto en werd plotseling alles zwart voor m’n ogen, waardoor ik niet meer goed zag’, blikt Natascha terug. De hoofdpijnoperatie bevrijdde haar na bijna 30 jaar van haar klachten.
SEO Economisch Onderzoek maakte voor de studie gebruik van eerder wetenschappelijk onderzoek en interviewde daarnaast meerdere migrainepatiënten. De onderzoeksresultaten werden in 2021 gepubliceerd.